
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’dan Konya Merkezli Tarihi Eser Operasyonuna Teşekkür
ANKARA / TEKHA
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı tarafından Konya merkezli 9 ilde gerçekleştirilen tarihi eser operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Yurt dışından iadesi sağlanan eserlerin güçlü bir anlam taşıdığını belirten Bakan Ersoy, asıl hedefin eserlerin ait oldukları topraklardan hiç koparılmadan korunması olduğunu vurguladı.
Kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadeleyi medeniyet mirasına sahip çıkma iradesinin somut bir göstergesi olarak nitelendiren Bakan Ersoy, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bakanlığımızca yurt dışından iadesi sağlanan eserlerin her biri kültür varlıklarımızın ait olduğu topraklara yeniden kavuşmasının taşıdığı güçlü anlamı ortaya koymaktadır. Ancak bizim için asıl mesele, bu eserlerin yıllar sonra geri getirilmesi değil; ait oldukları topraklardan hiç koparılmadan korunabilmesini sağlamaktır. Bu nedenle kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelede yürütülen her çalışma, yalnızca bir güvenlik operasyonu değil, aynı zamanda medeniyet mirasımıza sahip çıkma iradesinin de somut bir göstergesidir. Bu bakımdan, Emniyet Genel Müdürlüğümüz KOM Başkanlığı tarafından Konya merkezli 9 ilde gerçekleştirilen operasyon ülkemiz açısından son derece kıymetlidir. Operasyonda 500’den fazla kültür varlığının ele geçirilmesinin yanı sıra, yurt dışındaki müzayede evleri ile kaçak kazı yapan kişiler arasındaki bağlantıların ve para transferlerinin ortaya çıkarılması, bir suç ağının çökertilmesini sağlamıştır. Bu başarılı çalışma, Türkiye’nin kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadeledeki kararlılığını ve ciddiyetini dünya kamuoyuna bir kez daha göstermiştir. Bu ülkeye ait olanın bu topraklarda kalmasını mümkün kılan vizyoner yaklaşım ve başarılı operasyon için İçişleri Bakanımız Mustafa Çiftçi’ye şükranlarımı sunuyor; emeği geçen tüm emniyet mensuplarımızı gönülden tebrik ediyorum.”




